Table d’Amis koppelt gastronomie aan een intieme en ongedwongen sfeer. Het restaurant telt 22 zitplaatsen en een private dining gedeelte.
De focus wordt gelegd op één menu dat wordt samengesteld met de beste producten uit onze regio: langzaam geteelde biogroenten voor smaak, duurzaam gevangen vis uit onze Noordzee en vlees dat met respect voor dier en omgeving gekweekt is.
Wij koken om de ware, natuurlijke identiteit van deze producten naar voor te brengen op een uitgepuurde manier en met een artistieke knipoog!
Wij kunnen het menu aanpassen naar uw wensen: zowel een pescotarische als een vegetarische versie zijn mogelijk. Voor een vegan versie kunnen wij helaas niet zorgen.
LUNCH op vrijdag
DINER van dinsdag tot en met zaterdag
Wij ontvangen groepen voor lunch tussen dinsdag en zaterdag vanaf 10 personen. Mail naar delicieus@tabledamis.be
Bij Matthieu Beudaert zijn gastronomie en kunst nauw met elkaar verweven. Al wil hij geen kunstenaar genoemd worden, hij is voortdurend op zoek naar zijn Chef d’Oeuvre, zijn meesterwerk op een bord.
Door zijn liefde voor het artistieke volgde Matthieu Beudaert een opleiding tot kunsthistoricus. Al tijdens zijn studies leerde hij zijn andere passie kennen: koken. Als jobstudent zette hij zijn eerste stappen in de keuken. Met zijn zuurverdiende centen ging hij eten in gerenommeerde restaurants, bij zijn helden. Als er nog wat geld over was, kocht hij kookboeken. Van oude gerechten tot nieuwe technieken, hij wilde alles uitproberen wat gastronomie te bieden had.
Matthieu startte zijn loopbaan in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Maar de passie voor koken bleef. Matthieu werd een hobbykok, die eerst voor vrienden en kennissen feestjes verzorgde. Al snel werd hij een professioneel cateraar in bijberoep.
Hij waagde zich aan de kookwedstrijd ‘De beste hobbykok’, toen nog georganiseerd door Weekend Knack, en won die ook. Recensent Pieter van Doveren omschreef de keuken van Matthieu als trefzeker, loepzuiver en zonder onzin. Het hoeft niet te verwonderen dat het de gastronomie is die Matthieu zelf het liefst heeft.
De winst in die wedstrijd gaf hem het zelfvertrouwen om zijn droom waar te maken. Samen met zijn vrouw Sofie Delbeke startte hij in 2009 zijn restaurant Table d’Amis in Kortrijk. Beiden hadden hetzelfde doel voor ogen: gastronomie brengen in een informele sfeer. Zijn liefde voor hedendaagse kunst was letterlijk zichtbaar aan de muren van het restaurant.
Drie jaar later werden Matthieu Beudaert en zijn team opgenomen in het selecte groepje sterrenrestaurants. De recensenten van Michelin omschreef hem als een chef met een voorliefde voor topproducten.
Intussen verhuisde het restaurant naar de binnenstad van Kortrijk. En net als een kunstenaar, kende de chef enkele experimentele periodes in zijn aanpak. Hij wilde loskomen van de ster die hem te ver van zijn originele pad had doen afwijken. Matthieu en Sofie probeerden enkele concepten uit en corona werd met flair overwonnen. De pandemie zorgde er ook voor dat Sofie in 2021 een nieuwe uitdaging aanging met haar eigen Pizzeria Sofia. Matthieu keerde terug naar zijn roots: gastronomie.
Enkele jaren daarvoor werd de kunsthistoricus-chef ook gevraagd door Sabato, het lifestylemagazine van De Tijd, om een nieuwe rubriek voor hen te maken: Chef d’Oeuvre.
Zijn twee passies, kunst en gastronomie kwamen samen. Hij maakt gerechten op basis van een kunstwerk dat hem raakt of inspireert. Koken als kunst, dan toch?
Matthieu Beudaert grijpt graag terug naar een beroemde uitspraak van Pablo Picasso: “Ik had vier jaar nodig om te schilderen als Raphael, een leven lang om te schilderen als een kind.” “Ik heb alles geleerd van koken en gastronomie uit kookboeken, maar het liefst zou ik dat allemaal vergeten en koken vanuit een intuïtie”, vertelt hij daarover. “Sommige koks verheffen hun eten tot kunst, maar die grens wil ik niet overschrijden. Het product moet centraal staan. Ik wil met topproducten werken. En dan zoeken hoe ik die het best kan bewerken. Uiteraard wil ik het op de mooiste manier op het bord leggen. Maar de presentatie mag geen afbreuk doen aan de kwaliteit van het product op zich.”
Gastronomie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zoals Picasso het ooit zei: “Er zijn schilders die de zon in een gele vlek veranderen, maar er zijn er anderen die, dankzij hun kunst en intelligentie, een gele vlek in de zon veranderen. Kwaliteit en topproducten vormen de rode draad door alle fases die Matthieu doorliep. Er zijn koks die producten in eten veranderen, Matthieu verheft die producten tot gastronomie.